
TOOL PLANS  
REMAIN ON THE 
IRS HIT LIST 
 

For years, we have advised clients 
to steer clear of the tool 
reimbursement plans that have 
been highly promoted. The latest 
IRS Letter Ruling is not boding 
well for those dealers that signed 
on with these types of programs. 
Private Letter Ruling 200745018 
was released on November 14, 
2007, and it appears to put the 
taxpayer back in the position they 
were prior to signing on with the 
tool plan program with the 
potential for abuse to be part of the 
conclusion. The Letter Ruling is 
not too dissimilar from the 
Revenue Ruling 2005-52 
conclusions where the IRS 
addressed the tax consequences of 
a tool plan.    
 

Background 
Tool plans have been marketed as 
a tax savings strategy to reduce the 
amount of payroll tax and 
withholding while at the same time 
not changing the amount of 
compensation paid to a service 
technician.   
 

Reimbursements are tax free to 
employees and are not subject to 
withholding or payroll taxes if 
made under an accountable plan. 
To qualify under the accountable 
plan rules the plan must meet all 
the following criteria: 
 

• Business connection. The 
reimbursement must be paid 
or incurred in connection with 
performing services as an 
employee of the employer and 
must be for business expenses 
that are allowable as 
deductions. 

 

• Substantiation. The employee 
must adequately account for 
the expenses so the employer 
can identify the specific 
nature of each expense and 
determine that the expense is 
in connection with the 
business activity. 

 

• Amounts in excess of incurred 
expenses must be returned. 
The employer must require 
the employee to return any 
reimbursements that exceed 
actual expenses incurred 
within a reasonable period of 
time. 

 

Facts of the Letter Ruling 
The taxpayer's employees, service 
technicians, were required to 
provide their own tools as a 
condition of employment. The 
tools ranged from simple wrenches 
to sophisticated power tools and 
computer analysis equipment. The 
tool plan promoter approached the 
taxpayer about implementing a 
program as a tax savings 
opportunity for the reimbursement 
of the technicians' tool expenses 
without requiring the taxpayer to 
pay to the technicians any 
additional cash over their current 
hourly wages.  The tool plan 
enrollment form required the 
technicians to list the tools they 
were required to provide for 
purposes of their job and to provide 
the cost of each category of tool.  
In addition, technicians signed a 
statement that they only used the 
listed tools and equipment for their 
employer's business related 
activities and, at least in some 
cases, indicated they hadn't 
recovered any tool costs through 
depreciation or previous 
reimbursement.  The taxpayer did 

not show that it had attempted to 
verify these statements. In 
addition, the taxpayer did not 
provide any evidence that it ever 
requested or obtained receipts to 
substantiate acquisition costs.  
Using the plan, a technician's tool 
benefit was paid to him as an 
hourly reimbursement rate over a 
d e t e r m i n e d  n u m b e r  o f 
reimbursement hours. It was 
determined under the formula: 
(tool inventory + 10% fee) ÷ tool 
rate = reimbursement hours. The 
tool rate was based on 35% of the 
technician's current hourly wage, 
but it couldn't exceed $8.00 per 
hour and couldn't be an amount 
that caused the technician's 
remaining hourly wages to be 
below the legal minimum wage.  
To pay the tool benefit, the 
taxpayer divided the technician's 
c o mp e n s a t i o n  i n to  tw o 
components: the hourly wage and 
the hourly tool rate. The sum of the 
two components equaled the 
technician's previous hourly wage.   
 

IRS Conclusion 
The IRS concluded that the tool 
plan as designed failed each of the 
three requirements for an 
accountable plan.  The IRS took 
the stance that the tool plan merely 
recharacterizes a portion of the 
technician’s compensation and 
labeled it as a reimbursement.  The 
technician received the same 
hourly rate regardless of whether 
they incurred expenses.  According 
to the Ruling, the accountable plan 
violations were not isolated errors 
with regard to a particular 
technician, time period or tool.  
The errors were routine and  
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fundamental to the design of the 
plan, where the goal was to 
ensure that the gross pay of each 
technician never changed.  This 
was believed to be a pattern of 
abuse by the taxpayer.  According 
to the Ruling: 
 

“The accountable plan rules were 
not meant to allow taxpayers to 
avoid paying taxes on their 
wages, even if for a short period 
of time, in the guise of expense 
reimbursement. The routine 
reimbursement of unsubstantiated 
expenses and the practice of 
recharacterizing wages as 
reimbursement until expenses are 
reimbursed, only to reinstate the 
original compensation amount at 
that point, evidence an abuse of 
the accountable plan rules.” 
 

Because of these failures and a 

possible pattern of abuse, the 
taxpayer’s reimbursements to its 
employee technicians had to be 
included in their gross income and 
reported as wages or other 
compensation on their Form W-2, 
and were subject to withholding 
and payment of federal 
employment taxes.   
 

If you have a tool plan in place, 
we recommend a thorough review 
of your plan. We suggest 
reviewing the Letter Ruling to 
compare the design of that plan to 
yours.  If you have a plan that 
might be in question, you should 
communicate with your service 
provider to see how your plan 
addresses the concern the IRS 
brings to light in the Letter Ruling.   
 

For further information, please 
contact your local AutoTeam 
America Member today. 

QUICK CHECK 

Are special order parts 
contributing to gross 
profits? Or are they 

languishing on the shelf? 
  
It’s important for the dealer 
to review the follow up 
procedures for special order 
parts with the parts department 
manager on a periodic basis. 
 

Too often, procedures are 
not followed and the 
dealership misses the 
opportunity to return the 
special order part to the 
factory with no penalty—or 
fails to get the customer 
back into the dealership to 
install or pick up the part. 
 

This is an area that can add 
to obsolescence problems in 
the parts inventory and 
unnecessarily consume 
working capital. 

T A X 
T I P 

A taxpayer is entitled to a deduction equal to the exemption amount 
for each person who qualifies as his “dependent.”  
 

A person qualifies as the taxpayer's dependent if the person is the 
taxpayer's qualifying child or qualifying relative. The terms 
“qualifying child” and “qualifying relative” were added to Code  
Section 152 by the Working Families Tax Relief Act of 2004 
(WFTRA), effective for tax years beginning after 2004. WFTRA 
established a uniform definition of a “qualifying child” for  
determining whether a taxpayer may claim certain child-related tax 
benefits. It established the term “qualifying relative” to identify  
individuals (other than a qualifying child) for whom a dependency 
exemption deduction may also be allowed.  
 

A “qualifying child” of a taxpayer is an individual who: (A) bears a 
certain relationship to the taxpayer (son, daughter, stepchild, eligible 
foster child, grandchild) (B) has the same principal place of abode as 
the taxpayer for more than one-half of the tax year, (C) meets certain 
age requirements (under age 19 at the end of the year, under age 24 at 
the end of the year and a full-time student), and (D) has not provided 
over one-half of his or her own support for the calendar year.  
 

A “qualifying relative” is an individual: (A) lives in taxpayer’s  
household for entire year or who bears a specified relationship to the 
taxpayer (child, stepchild, eligible foster child, grandchild, brother,  
sister, half-brother or sister, father, mother, grandparent); (B) whose 
gross income for the calendar year in which that tax year begins is less 
than the exemption amount ($3,400); (C) with respect to whom the 
taxpayer provides over one-half of his or her support for the  
calendar year in which that tax year begins; and (D) who isn't a  
qualifying child of that taxpayer or of any other taxpayer for the  
calendar year in which that tax year begins.  
 

An individual need not be technically related to a person to qualify as 
the person's qualifying relative. That's because, the specified  
relationships include in-laws and an individual who, has his principal 
place of abode as the home of the taxpayer and is a member of the 
taxpayer's household.   
 

An individual may be a qualifying relative of a taxpayer as long as 
that individual is not a qualifying child of “any other taxpayer”.  If the 
individual is not required to file an income tax return and (i) does not 
file an income tax return, or (ii) files an income tax return solely to 
obtain a refund of withheld income taxes. A taxpayer may claim a 
dependency exemption deduction for an unrelated child of an  
unrelated individual who lived with the taxpayer as a member of the 
taxpayer's household for the entire year.  
 

Example: Andrew supports as members of his household for the 
tax year an unrelated friend, Betty, and her 3-year-old child, 
Carole. Betty has no gross income, is not required to file an  
income tax return, and does not file an income tax return for the 
tax year. Accordingly, because Betty does not have a filing  
requirement and did not file an income tax return, Carole is not 
treated as a qualifying child of Betty or any other taxpayer, and 
Andrew may claim both Betty and Carole as his qualifying  
relatives.  

 

Thus, many taxpayers may not avail themselves of the opportunity to 
claim a dependency exemption for individuals they support.  You 
should consult with your ATA representative in evaluating who meets 
the dependency test.  

Tax Breaks For Qualifying  
Relatives are Limited 

ABOVE THE LINE 
DEDUCTIONS 
 

The IRS has clarified the rules 
regarding the deduction by  
two-percent shareholder-
employees of S corporations 

for health insurance premiums 
paid or reimbursed by an S 
corporation and included in the 
shareholders’ income.  A two-
percent shareholder-employee 
may deduct amounts paid for 
insurance under Code Section 
162(l) if the insurance plan 
was established by the S 
corporation. A plan is 
considered to be established by 
the S corporation if the S 
corporat ion makes  the 
premium payments in the 
current tax year or the two-
percent shareholder makes the 
premium payments and is, 
then, reimbursed by the S 
corporation in the current tax 
year.  Payments, whether made 
directly by the S corporation or 
r e imbursed  by  the  S 
corporation, must be included 
in the shareholder’s wages and 
reported on the shareholder’s 
Form W-2, Wage and Tax 
Statement. 
 

This is excellent news for the 
numerous shareholders who 
currently purchase their own 
health insurance. 
 

For further information, please 
contact your local AutoTeam 
America member today. 


